V rámci 19. ročníka celoslovenského projektu „Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice sa dnes naša škola zapojila do osláv Medzinárodného dňa školských knižníc na tohtoročnú tému Školská knižnica vám dáva priestor na to, aby ste boli výnimoční.

Antoine de Saint-Exupéry raz povedal: „Človek vníma len taký svet, ktorý v sebe nosí.“ Ako čitatelia v sebe nosíme mnoho svetov a jedným z nich je aj svet Malého princa. Už 80 rokov nám odhaľuje drobné krásy a stále má čo učiť malých i veľkých. Preto sme sa vydali na dobrodružnú cestu po stopách Malého princa.

Hneď pri vstupe do školy žiaci videli, že sa v našej škole niečo deje. Vo vstupnej chodbe sa nachádzala výstava školských prác s témou vesmíru, planét aj prác zameraných na dielo Malého princa. Celý deň školu sprevádzalo netradičné zvonenie v podobe pesničky o Malom princovi v podaní speváčky Evy Burešovej.

Príbeh Malého princa pozná azda každý z nás. Keďže sme oslavovali deň školskej knižnice, tento príbeh „ožil“ práve tam. Žiaci informovali svojich kamarátov o aktivitách prostredníctvom relácie v školskom rozhlase. Deviataci si otestovali svoje rečnícke schopnosti v rétorickej súťaži na myšlienky z Malého princa. Umiestnenie deviatakov bolo nasledovné:

  • miesto: Klaudia Papánková, Adela Blahová – 9. A
  • miesto: Ema Fábryová, Kristína Vičanová – 9. B
  • miesto: Natália Švikruhová, Katarína Tatárová – 9. C

 V rovnakom čase v telocvični školy náš divadelný súbor Bodka zinscenoval hru Malý princ, ktorú si pozreli žiaci 4. a 5. ročníka.

I tento rok sa naša knižnica „premenila“ na múzeum voskových figurín. Ožili v nej postavy z príbehu o Malom princovi. Žiaci si pripravili nádherné kostýmy, charakteristiky svojich postáv a starší žiaci  vytvorili obrazy k postavám. Výstava prebehla počas 3. - 6. vyučovacej hodiny a zúčastnili sa jej žiaci 6. - 9. ročníka.

Šiestaci si v tento deň pripravili pre piatakov zaujímavú prednášku o planétach a potom v skupinách pracovali na rôznych aktivitách.

Aj iné vyučovacie hodiny prebiehali netradične. Na hodinách etickej výchovy si žiaci priniesli  svoje knihy, ktoré predstavili a prečítali si z nich úryvky. Žiaci, samozrejme, čítali aj Malého princa, vysvetlili si krásne myšlienky, diskutovali o nich. Na záver si vypočuli krásnu pieseň Líška od našej speváčky Janky Kirschner. Na hodine techniky naši piataci vyrobili krásne papierové ruže a líšky. Aj na prvom stupni žiaci čítali a pracovali s knihou Malý princ.

Cieľom tohto dňa bolo kreatívnymi a zábavnými formami práce s knihou podporiť pozitívny a trvalý vzťah k školskej knižnici, ku knihe a k samostatnému čítaniu žiakov.

Malý princ v príbehu hovorí, že aj dospelí raz boli deťmi, len si to nepamätajú a svet robia zložitejším, deti pozerajú na svet z iného pohľadu. Preto pamätajme na krásne citáty a myšlienky z tejto knihy: „Odvaha nespočíva v slovách, spočíva vo voľbe.“ „Dobre vidíme iba srdcom, to podstatné je očiam neviditeľné.“ (A. de Saint-Exupéry)

395239438 344017794770042 2257322964321254654 n

  • AKTUALITY
16. september 2024
Pondelok : Detská atletika 2.-3. ročník Kapráliková 14.00 - 15.30 Detská atletika 2.-3. ročník Kováriková 14.00 - 15.30 Zábavná školička 1.A Balážová 13.15 - 14.45 Dramatický 2.- 8. ...
16. september 2024
Dňa 10.septembra sa na Námestí slobody v Skalici konal 10.ročník krajskej súťaže vo vyslobodzovaní zranených osôb z havarovaných vozidiel. Aj deti z 3.D sa išli pozrieť na profesionálne výkony ...
02. september 2024
 Dnes 2. septembra 2024 sa začal nový školský rok. Naši žiaci sa  po zaslúženom oddychu  vrátili do škôl. Privítali sme medzi nami aj našich nových prvákov. Prajeme im, ale aj všetkým ...
18. august 2024
Skončil sa aj II.turnus nášho školského tábora. Prežili sme týždeň plný radosti, smiechu a nových zážitkov. Šmolkovo v Bratislave, poznávanie pamiatok nášho mesta, výroba ručného papiera ...

 

 vajans logo web

 

 

Kontakt

Základná škola, Vajanského 2, 909 01 Skalica

info@zsvajanskeho.sk

034 6965111

Vajanského 2, 909 01 Skalica

© 2020 ZŠ VAJANSKÉHO SKALICA